نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

2 دانشیار گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

3 استادیار گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

4 دانشجوی دکتری مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

10.22054/spsa.2023.74961.1025

چکیده

تأمین کالاهای اساسی به دلیل نقش مهمی که در برطرف نمودن نیازهای اصلی مردم دارد به‌عنوان یکی از مهم‌ترین برنامه دولت‌ها در اکوسیستم خدمات عمومی به شمار می‌رود. گندم از میان طیف وسیعی از انواع کالاهای اساسی از جایگاه خاصی برخوردار است؛ چرا که این کالا نقش مهمی در اقتصاد کشورهای تولیدکننده ایفا می‌کند و به طور مستقیم یا توسط انواع فرآورده‌های حاصل از آن به‌عنوان منبع اصلی تأمین انرژی مردم به شمار می‌رود. در این پژوهش به شناسایی چالش‌های تأمین کالای اساسی گندم در کشور پرداخته می‌شود. به این منظور ابتدا با روش تحلیل مضمون 6 چالش اصلی و 25 چالش فرعی از مقالات و گزارش‌های مرتبط احصا شد و سپس با استفاده از تکنیک دنپ به اولویت‌بندی این چالش‌ها پرداخته شد. مطابق یافته‌ها چالش‌های اصلی به ترتیب شامل تأمین مالی؛ عوامل بین‌المللی؛ عوامل مدیریتی و سازمانی؛ ذینفعان و مصرف‌کنندگان؛ فناوری و زیرساخت و سیاست‌گذاری و قانونی دارای بیشترین وزن هستند. از میان 25 چالش فرعی نیز بی‌ثباتی و افزایش نرخ ارز؛ آثار منفی تحریم‌های بین‌المللی بر کشور؛ عدم هماهنگی میان سازمانی در تعیین نرخ خرید تضمینی گندم؛ تولید قابل‌توجه ضایعات نان در مصرف و هدر رفت گندم درنتیجه استفاده از ماشین‌آلات قدیمی در برداشت و یا نگهداری گندم به ترتیب بیشترین وزن را به خود اختصاص می‌دهند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Identifying the challenges of providing the basic goods of wheat in the public service ecosystem

نویسندگان [English]

  • Reza Vaezi 1
  • Hossein Aslipour 2
  • Saeed Zarandi 3
  • Leila Shams 4

1 Professor, Department of Public Administration, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran

2 Associate Professor, Department of Public Administration, Faculty of Management and Accounting,Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran

3 Assistant Professor, Department of Public Administration, Faculty of Management and Accounting, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran

4 PhD Student in Public Administration, Faculty of Management and Accounting, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran

چکیده [English]

One of the most critical government programs in the public service ecosystem is supplying basic goods due to their essential role in providing people's basic needs. Wheat has a special place among a wide range of basic goods because it has a significant role in the economy of the producing countries. It is also considered the primary source of people's energy, directly or through various products derived from it. This research identifies the challenges of providing the country with basic wheat goods. For this purpose, the thematic analysis method identified six main challenges and 25 sub-challenges from related articles and reports. Then, these challenges were prioritized using the DANP method. According to the findings, the main challenges, such as financing, international factors, managerial and organizational factors, stakeholders and consumers, technology and infrastructure, and legal and policymaking, have the most weight. Among the 25 sub-challenges, instability and increase in the exchange rate, adverse effects of international sanctions on the country, lack of inter-organizational coordination in determining the guaranteed purchase rate of wheat, significant production of bread waste in consumption, and wastage of wheat as a result of using old machinery in harvesting or storing wheat in sequence have the most weight.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Basic goods
  • Public Service
  • Public service ecosystem
  • Wheat
  • DANP method
  1. احمدی، شیرکو، توکلی، مرتضی. (1395). مهاجرت و اثرات آن بر ساختار کشاورزی (مطالعه موردی: بخش مرکزی شهرستان سردشت). پژوهش‌های جغرافیای انسانی،48(4)، 645-659. https://doi. rg/10.22059/jhgr.2016.52457.
  2. اسفندیاری پور، اسماعیل (1401). اهمیتکشت گندم در ایران برگرفته از اخبار سبز کشاورزی https://b2n.ir/x52128.
  3. پل مه، مسعود (1401). شرکت‌های کشتیرانی برای هفت خوان اقتصادی هزینه می‌دهند، روزنامه دنیای اقتصاد، صفحه ۲۷، شماره. ۵۶
  4. پناهی، داریوش (1400). سیاست‌های اشتباه دولت در حوزه گندم برگرفته از خبرگزاری کردپرس https://kurdpress.com/fa/13711/
  5. خسروی، علی (1401). رفع مشکلات زنجیره تولید گندم با اجرای صحیح کشت قراردادی، برگرفته از مسیر اقتصاد https://b2n.ir/s32528
  6. سروی، مهدی (1397). تثبیت خودکفایی در تولید گندم؛ موانع و راهکارها، گزارش کمیته اقتصاد مقاومتی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی.
  7. سلیمان بیگی، مهفام (1401). بازخوانی دوباره گزارش آماری یک تضاد آرد و قصه قاچاق، برگرفته از شبکه شرق https://b2n.ir/j91667.
  8. شریفی، مهدی (1400). مصرف نان برای خوراک مرغ و خروس روستاییان گیلان، برگرفته از خبرگزاری دانشجویان ایران https://b2n.ir/q44318
  9. ظریف مرادیان، شیرین (1400). راهبردهای تامین (عرضه) کالاهای اساسی بخش کشاورزی،ماهنامه علمی امنیت اقتصادی،9(10)، 4 -20.
  10. عالی پور بیرگانی، رامش، کیانی راد، علی، تکیان، امیرحسین پورآرام، حامد (1400) ضایعات نان در ایران طی دوره زمانی 1400- 1380: یک مطالعه مرور نظام مند، نشریه پایش، 20(6)، 687-702. http://dx. oi.org/10.52547/payesh.20.6.687

 

  1. عباسیان، عزت‌الله، امیری، مجتبی، نیری، شهرزاد، جلالی بیدگلی، زهره (1399). طراحی مدل خط مشی گذاری خرید تضمینی گندم در ایران، فصلنامه سیاستگذاری عمومی، 7(4)، 23-41. https://doi. rg/10.22059/jppolicy.2021.80479.
  2. فارس (1401). خلاء نظارت دوسویه بر نانوایی‌ها و عرضه‌کنندگان آرد برگفته از https://b2n.ir/p15488
  3. فلاح‌نژاد نودهی، حسن، نقوی مرمتی، میثم، نظری، سید معین، بهشتی، پیمان. (1393). آموزش نانوایان و منابع انسانی نانوایی‌ها به عنوان راهکاری جهت بهبود کیفیت نان، اولین کنفرانس بین المللی یافته‌های نوین در علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست.
  4. کوهستانی، حسین (1401). گزارش کمباین‌های فرسوده ضایعات درو می‌کنند؛ دسترنج کشاورزان زیر تیغ مکانیزاسیون برگرفته از https://b2n.ir/n52761.
  5. متولی طاهر، فائزه پایدار، محمدمهدی، امامی سعید (1399). طراحی شبکه زنجیره تامین گندم و محصولات آن، نشریه علمیمدیریت زنجیره تامین، 21(65)، 47-59.

https://dor.isc.ac/dor/20.1001.1.20089198.1398.21.65.4.2

  1. محمدی، عباس (1402). افزایش خودسرانه هزینه حمل بار گندم در سایه ناهماهنگی دستگاه‌ها در قلعه‌گنج برگرفته از خبرگزاری فارس https://b2n.ir/n46008
  2. نعمت الهی، زهرا، شاهنوشی فروشانی، ناصر، حسین زاده، مسعود (1395). بررسی آثار هدفمندسازی یارانه‌ها و افزایش نرخ ارز و محدودیت ارزی ناشی از اعمال تحریم‌ها بر حوزه گندم، آرد و نان، اقتصاد کشاورزی،10(1)، 97-114. https://doi. rg/10.22034/iaes.2016.17606
  3. هیوز، اوئن (1381). مدیریت دولتی نوین: نگرشی راهبردی سیر اندیشه‌ها، مفاهیم و نظریه‌ها (ترجمه مهدی الوانی، سهراب خلیل شورینی و غلامرضا معمارزاده طهران)، تهران: انتشارات مروارید.
  4. Asif, M., Iqbal, M., Randhawa, H., Spaner, D., Asif, M., Iqbal, M., (2014). Wheat: The miracle cereal. Managing and Breeding Wheat for Organic Systems: Enhancing Competitiveness Against Weeds, 1-7.
  5. Bakhtiari, F. (2022). Annual food waste at 35m tons in Iran. Tehran Times. https://www.tehrantimes.com/news/477650/Annual-food-waste-at-35m-tons-in-Iran.
  6. Batley, R., & Larbi, G. (2004). The Changing Role of Government The Reform of Public Services in Developing Countries. In Palgrave Macmillan. https://www.amazon.com/Changing-Role-Government-Developing-Countries/dp/0333736176.
  7. Bauaz, I. X. L., Felimone, D. E. T., & Schultz, G. (2017). Organizational and institutional environment in wheat production chain in Mozambique. African Journal of Agricultural Research, 12(40), 2961–2968. https://doi.org/10.5897/AJAR2017.12433.
  8. Cassell, C., Grandy, G., & Cunliffe, A. L. (2017). The SAGE handbook of qualitative business and management research methods, Sage Publications Ltd.
  9. (2022). Food Outlook. In Global information and early warning system on food and agriculture. http://www.fao.org/docrep/013/al969e/al969e00.pdf
  10. González Esteban, Á. L. (2017). Essays on the world wheat economy (1939-2010),Phd dissertation, university De Baecelona.
  11. Halecki, W., & Bedla, D. (2022). Global Wheat Production and Threats to Supply Chains in a Volatile Climate Change and Energy Crisis. Resources11(12), 118.
  12. Iizumi, T., Ali-Babiker, I. E. A., Tsubo, M., Tahir, I. S., Kurosaki, Y., Kim, W., Tsujimoto, H. (2021). Rising temperatures and increasing demand challenge wheat supply in Sudan. Nature Food2(1), 19-27.
  13. Kavamura, V. N., Mendes, R., Bargaz, A., & Mauchline, T. H. (2021). Defining the wheat microbiome: towards microbiome-facilitated crop production. Computational and structural biotechnology journal19, 1200-1213.
  14. Khokhar, S., Pathan, H., Raheem, A., & Abbasi, A. M. (2020). Theory Development in Thematic Analysis: Procedure and Practice. Review of Applied Management and Social Sciences3(3), 423-433.
  15. Motevalli Taher, F., Paydar, M. M., & Emami, S. (2020). Wheat supply chain network design. Iranian Journal Of Supply Chain Management, 21(65), 47-59.
  16. Osborne, S. P., Powell, M., Cui, T., & Strokosch, K. (2022). Value creation in the public service ecosystem: An integrative framework. Public Administration Review82(4), 634-645.
  17. Ozveri, O., Guclu, P., & Aycin, E. (2015). Evaluation of service supply chain performance criteria with DANP method. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi2(4), 104-119.
  18. Pequeno, D. N., Hernandez-Ochoa, I. M., Reynolds, M., Sonder, K., MoleroMilan, A., Robertson, R. D., ... & Asseng, S. (2021). Climate impact and adaptation to heat and drought stress of regional and global wheat production. Environmental Research Letters16(5), 054070.
  19. Rahbari, M.Arshadi Khamseh, A.and Sadati-Keneti, Y. (2023), "Resilience strategies in coping to disruptions of wheat supply chain caused by the Russia–Ukraine war crisis: case study from an emerging economy", Kybernetes, Vol. ahead-of-print No. ahead-of-print. https://doi.org/10.1108/K-12-2022-1728.
  20. Ramakrishnan, D. (2013). Delivery of Public Services-The Way Forward. In 15th Thinkers and Writers Forum.
  21. Ray, C., McInnes, D., Sanderson, M. (2018). Virtual water: Its implications on agriculture and trade. water international, 43(6), 717-730.
  22. Reinert, K. (2018). No small hope: Towards the universal provision of basic goods. In Oxford University Press.
  23. Reinert, K. A. (2015). Food security as basic goods provision. World Medical & Health Policy7(3), 171-186.
  24. Reinert, K. A. (2020). Development ethics reconsidered: Basic goods are basic rights. Global Perspectives, 1(1).
  25. Tanzi, V. (2000). The Role of the State and the Quality of the Public Sector. IMF Working Papers, 36, 1–28. https://doi.org/10.5089/9781451845440.001.
  26. Wheat Production by Country (n.d.). Retrieved November 6, 2022, from https://worldpopulationreview.com/country-rankings/wheat-production-by-country.
  27. Winarno, R., & Retnowati, E. (2019). Good governance based public services. Jurnal Notariil4(1), 8-17.